Zaburzenia żołądkowo-jelitowe często występują u sportowców, szczególnie dyscyplin wytrzymałościowych. Mają wpływ na regenerację, mogą obniżać wyniki sportowe. Według badań, 30-50% sportowców skarży się na podobne dolegliwości. Nieselektywne niesteroidowe leki przeciwzapalne (w nomenklaturze angielskojęzycznej określane jako non-selective [...]
[...] w tym, iż brakuje tam kluczowych danych, np. stężenia ciał ketonowych we krwi, a najpoważniejsze objawy to wymioty, nudności, dreszcze. Tylko w jednym przypadku pojawił się ból w tułowiu, a w kolejnym skurcze mięśni. Ciężko uznać, iż te dane wskazują na niezwykłe zagrożenie przy stosowaniu diety ketogenicznej. Tym bardziej, iż u niektórych [...]
Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]
Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]
[...] bieganie i marsze z obciążeniem mogą prowadzić do powstania DOMS (np. przy dużej objętości treningu aerobowego lub po długim okresie bezczynności). Jeśli chodzi o typowe bóle spotykane u osób trenujących siłowo, wyróżniamy dwa rodzaje: bolesność wczesna oraz DOMS. Bolesność wczesna – jest skutkiem intensywnego treningu – w mięśniach następują [...]
Stan zapalny w organizmie może rozwinąć się w odpowiedzi na uraz, chorobę i stres. Może być jednak również spowodowany złymi nawykami, spożywaniem dużej ilości przetworzonych produktów, niedoborem snu, brakiem aktywności fizycznej i nadwagą. Spirulina Spirulina to rodzaj szmaragdowoniebieskiej algi, która jest niezwykle bogata w substancje [...]